flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проблемні питання, що виникають при розгляді справ про спадщину

12 квітня 2018, 16:54

12 квітня 2018 року у Дніпрі  РВ Національної школи суддів України разом з Апеляційним судом Дніпропетровської області для суддів місцевих загальних та апеляційних судів провели загальноукраїнський семінар на тему: “Судова практика та проблемні питання, що виникають при розгляді спадкових справ”.

У заході взяли участь судді Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Кіровоградської та Рівненської областей.

Семінар провели суддя Апеляційного суду Дніпропетровської області Тетяна Красвітна, суддя Апеляційного суду Дніпропетровської області у відставці Олексій Осіян. А також, доцент кафедри цивільно-правових дисциплін Дніпропетровського гуманітарного університету Тетяна Алфьорова, завідувача 6-ою Дніпровською державною нотаріальною конторою Тетяна Гайворонська, начальника відділу з питань нотаріату управління з питань нотаріату та банкрутства Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області Марина Куніцина. У ході семінару судді розглянули актуальні питання щодо загально-правових засад регулювання спадкових відносин в Україні в контексті захисту права власності.

Корисним для практичного використання став розгляд підстав спадкування за заповітом та за законом, а також обговорення вимог щодо форми заповіту і підстав визнання його недійсним, судове визнання спадщини від умерлого. Викладачі зосередили увагу суддів на порядку прийняття та оформлення спадщини і наслідках відмови від прийняття спадщини.

Учасники семінару ознайомились з особливостями проведення підготовчого засідання та процедурою розгляду спадкових справ у судах першої інстанції і отримали практичні поради щодо застосування практики рішень Європейського суду з прав людини та правових позицій Верховного Суду у справах цієї категорії.  

Також судді прослухали інтерактивні лекції з використанням презентацій, взяли участь в обговоренні судової практики при розгляді спорів про спадщину.

За матеріалами Дніпровського РВ НСШУ