flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дотримання стандартів прав людини слідчим суддею: право на свободу та особисту недоторканність

13 березня 2018, 16:29

Про нюанси цієї теми сьогодні розповідали суддям Дніпропетровської, Донецької, Запорізької та Кіровоградської областей на тренінгу в межах підготовки суддів місцевих загальних судів, який зараз проходить на базі Апеляційного суду Дніпропетровської області за ініціативи регіонального відділення Національної школи суддів України.

Відкрили тренінг директор РВ НСШУ Олександр Мартиненко та його заступник Володимир Поплавський, які ознайомили присутніх з темами лекцій, представили тренерів і фасилітаторів. Вони також привітали голову Павлоградського міськрайонного суду Наталію Самоткан з 25-ю річницею суддівської діяльності та суддю Ленінського райсуду м. Дніпропетровська Дмитра Мовчана з обранням до Ради суддів України.

Протягом дня судді отримали інформацію про гарантії забезпечення права особи на свободу та особисту недоторканість,зокрема вимоги КПК. Відповідну інформацію їм надала суддя Павлоградського міськрайонного суду Ірина Шаповалова.  Вона також розповіла про основні проблеми, які найчастіше виникають у слідчих суддів під час розгляду питань щодо запобіжних заходів, пов’язаних з обмеженням свободи та шляхи їх вирішення.

Про розгляд слідчим суддею клопотань про обрання (застосування) /продовження запобіжних заходів, пов’язаних з обмеженням свободи колегам розповів суддя Ленінського райсуду Максим Таус. Про нюанси роботи слідчого судді, як особи, що здійснює судовий контроль за дотриманням  прав, свобод та інтересів у кримінальному провадженні присутнім розповів суддя Павлоградського міськрайонного суду Мар`ян Мицак, а його колега Ірина Шаповалова проінформувала про загальні обов’язки судді щодо захисту прав людини (ст. 206 КПК). Суддя Ленінського райсуду Дмитро Мовчан прочитав присутнім лекцію про написання слідчим суддею ухвал щодо запобіжних заходів та обгрунтування судового рішення тощо.