flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про результати роботи попереднього складу РСУ

09 березня 2018, 14:46

У ході XV з`їзду суддів України, який тривав 5-7 березня 2018 року у Києві делегатам презентували результати роботи Ради суддів України починаючи з 24 листопада 2015 року до березня 2018 – періоду роботи РСУ останнього складу.

Про результати доповідала тепер вже екс-очільник РСУ Валентина Сімоненко.  

Валентина Сімоненко зазначила, що за цей час Радою суддів України було ухвалено 304 рішення, з них за:

2015 рік - 125 рішень; 2016 рік - 91 рішення; 2017 рік - 88 рішень; 2018 рік - 18 рішень.

Головні меседжі її виступу стосувалися роботи Комітетів Ради, які здебільшого працювали в напрямках стратегічного розвитку, забезпечення гарантій незалежності суддів, правового захисту суддів, соціального захисту суддів та їх сімей, адміністрування та організаційного забезпечення діяльності суду, бюджетного планування, фінансового та матеріально-технічного забезпечення, етики, врегулювання конфлікту інтересів та професійного розвитку суддів та комунікації з громадськістю і ЗМІ.

Також, Валентина Сімоненко представила делегатам детальний звіт з цифрами та порівняльними таблицями, які засвідчили певне "потепління" у сприйнятті громадянами судової влади, що підтверджувалося, зокрема, соціологічними дослідженнями, опитуваннями та моніторингом судових процесів, які здійснювалися як вітчизняними, так і зарубіжними експертами.

Як приклад вона навела одне з останніх опитувань, що було проведено відповідно до рішення Ради суддів України та за підтримки проекту Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні», Українським центром економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова наприкінці 2017 року.

Відповідно до звіту, складеного за результатами соціологічного дослідження ставлення громадян до судової системи в цілому є негативним, проте рівень довіри громадян, які мають власний досвід спілкування з судами є значно вищим. Більш того, баланс довіри з боку цих громадян до місцевих судів та судової системи в цілому є позитивним, тобто число тих, хто довіряє судам, є вищим, ніж число тих хто не довіряє.

Крім того, 28 лютого 2018 року відбулась презентація моніторингу судових процесів в Україні, який проводився центром політико - правових реформ на замовлення координатора проектів ОБСЄ в Україні та уряду Канади. Спостерігачі відвідали судові засідання у 145 судах, розташованих в 15 областях України.

Основні висновки:

- судові засідання проводяться бездоганно – 48%, з окремими порушеннями – 47%, з грубими – 5%;

- етичні норми та культура спілкування під час судового процесу - бездоганні 78%,  мають незначні порушення – 20%, грубе нехтування етичними стандартами допускають тільки -2% суддів;

- можливість потрапляння до приміщень суду -100%;

- понад 90%: суд не обмежував учасників судового засідання у праві виступати в судових засіданнях; суд не допускав висловлювань чи дій , що свідчать про вияв неповаги до людини за ознакою раси, статі, та інш.; суд приділяв достатньо уваги аргументам або клопотанням учасників процесу; суд не здійснював моральний тиск на учасників процесу та інш.

Покращення ставлення до судової гілки влади з боку громадян та відстоювання інтересів суддів всерединні суддівської спільноти, це реальна робота найбільш активних членів Ради суддів України.

За матеріалами РСУ