flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розгляд проблемних питань щодо судового розгляду в суді першої інстанції

15 лютого 2018, 12:21

12–16 лютого 2018 року у Дніпрі регіональне відділення Національної школи суддів України на базі Апеляційного суду Дніпропетровської області проводить підготовку суддів місцевих загальних судів. Захід об`єднав суддів місцевих загальних судів Дніпропетровської, Донецької, Запорізької та Кіровоградської областей.

Відкриваючи захід, директор регіонального відділення Володимир Поплавський ознайомив суддів із програмами підготовки та тренінгів, які буде проведено в межах підготовки суддів.

Під час підготовки керівник Дніпропетровського обласного об’єднання “Адвокат”, член Ради Спілки адвокатів України Світлана Торопчина-Агалакова обговорила із суддями проблему взаємодії судів із засобами масової інформації щодо забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності суду.

Суддя у відставці Олексій Осіян висвітив нові тенденції та особливості застосування Цивільного процесуального кодексу України і застосування цивільного законодавства при розгляді земельних спорів.

Під час обговорення питання щодо принципів верховенства права суддя,  кандидат юридичних наук Оксана Ярешко зупинилась на правових підставах застосування Конвенції та рішень Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя.

Щодо проблемних питань організації підготовчого судового засідання і застосування практики  Європейського суду з прав людини під час вирішення питання щодо запобіжних заходів розповіла  судя Апеляційного суду Дніпропетровської області  Олена Кононенко.

Суддя у відставці Галина Маймур розповіла про проблемні аспектами забезпечення права на захист у справах про адміністративні правопорушення і практикою Європейського суду з прав людини. 

Головний лікар КЗ “Дніпропетровська клінічна психіатрична лікарня”, Юрій Завалко провів інтерактивну лекцію щодо особливості проведення судово-психіатричних та судово-психологічних експертиз у кримінальних справах.

Про особливості кримінального провадження на підставі угод та про поняття кримінального провадження на підставі угод розповів завідувач кафедри кримінально-правових дисциплін Дніпропетровського гуманітарного університету, професор кафедри кримінально-правових дисциплін Академії митної служби України Володимир Тертишник.

Суддя Апеляційного суду Дніпропетровської області, кандидат юридичних наук Андрій Мазниця під час обговорення теми щодо судового розгляду кримінального провадження в суді першої інстанції детально зупинився на дотриманні принципів гласності та відкритості судового провадження, принципу змагальності та їх реалізації під час судового процесу.

На актуальні питання застосування трудового законодавства при розгляді цивільних справ звернула увагу суддя Апеляційного суду Дніпропетровської області Тетяна Красвітна.

Суддя у відставці, доцент кафедри кримінально-правових дисциплін Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ,  Сергій Риб’янець зупинився  на вивченні проблемних питань щодо розгляду кримінальних справ судом присяжних, зокрема на вимогах, які пред’являються до присяжних.

Доцент кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук Денис Голобородько особливу увагу приділив тлумаченню норм антикорупційного законодавства і особливості 
Е-декларування майна, доходів, витрат і зобов’язань фінансового характеру. Також, в межах підготовки було проведено тренінги. Зокрема судді Ленінського районного суду Дмитро Мовчан та Максим Таус разом з доцентом кафедри загальної психології та патопсихології ДНУ ім.Гончара Аліна Бунас та суддею у відставці Галиною Маймур провели тренінг на тему: «Професійна психологічна адаптація до суддівської діяльності». У ході тренінгу судді розглянули основні методи профілактики синдрому професійного вигорання, отримали досвід застосування певних психологічних засобів саморегуляції власним психоемоційним станом.

Тренінг на тему : “Захист права власності у світлі статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини” провели судді Василь ІльковОлександр Крижний, Ігор Чайкін та Ольга Чайкіна. Під час тренінгу присутніх ознайомили зі змістом та структурою статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, пройдуть первинне і фінальне тестування за допомогою клікерів.