flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Civil Resolution Tribunal презентувала ВРП досвід створення першого у світі суду, де усі спори вирішуються в онлайн-режимі

25 січня 2018, 16:00

Шеннон Солтер очолює Третейський cуд із вирішення цивільних спорів (Civil Resolution Tribunal) у Ванкувері, Британська Колумбія, Канада. Цей суд є одним із перших у світі судів, який вирішує спори лише в онлайн-режимі.

На зустрічі 24 січня 2018 року за участю членів Вищої ради правосуддя, працівників секретаріату ВРП та керівництва Програми «Нове правосуддя» Шеннон Солтер розповіла, як виникла ідея створення такого суду, які зусилля були витрачені на організацію його роботи, яка категорія справ підпадає під юрисдикцію роботи суду та якими є результати 18 місяців його діяльності. Участь у зустрічі взяли члени ВРП Тетяна Малашенкова, Наталя Волковицька, керівник секретаріату Сергій Пушкар, керівник служби інспекторів Володимир Куценко, начальник управління інформаційних технологій та захисту інформації Олександр Радченко, начальник управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності Оксана Лисенко, начальник відділу міжнародного співробітництва Владислав Гуртенко. Від Програми «Нове правосуддя» (USAID): керівник Програми Девід Вон та заступник керівника Наталія Петрова.

Відкриваючи захід, В.Гуртенко нагадав, що Програма «Нове правосуддя» (USAID), яка пропонує створення в Україні такого суду як пілотного проекту, провела 19–20  вересня 2017 року міжнародну конференцію у місті Києві з питань вирішення спорів у режимі онлайн на прикладах вирішення спорів у Нідерландах, Третейського суду з вирішення цивільних спорів у Ванкувері, провідної онлайн-служби подачі судових позовів у дрібних справах у Франції тощо. Подібні проекти також реалізовано у штатах Юта та Мічиган (США).

Учасники зустрічі обговорили можливість запровадження в Україні канадського досвіду в контексті оновлення процесуального законодавства, визначили справи, які могли б вирішуватися в режимі онлайн в Україні, проблемні аспекти запровадження такого правового інституту.

Відповідаючи на запитання під час зустрічі, Шеннон Солтер повідомила, що Civil Resolution Tribunal є частиною судової системи Канади, юрисдикція суду поширюється лише на Британську Колумбію. Законодавством встановлено, що через цей суд розглядаються спори між сусідами та позиви, вартість яких не перевищує 5 тисяч канадських доларів. Як розповіла суддя, спочатку суд надає позивачам  можливість через інтернет-програму пояснити суть спору, потім – через електронні інструменти врегулювати спір листуванням, якщо це не вдається, відбуваються перемовини із залученням  медіатора, і лише у разі неможливості досягти згоди, такий спір вирішується професійним суддею.

За словами Ш.Солтер, на рік суд розглядає близько 5,5 тисяч справ, 1800 з яких стосуються спорів між сусідами, решта – вирішення питання заборгованості, виконання контрактів, працевлаштування, повернення власності тощо.  Для полегшення доступу до правосуддя громадяни можуть звертатися до суду як через заповнення спеціальної форми на веб-сайті, телефоном, електронною поштою, так і особисто. Водночас 99 % користувачів послугами суду роблять це через веб-сайти. Як наголосила Ш.Солтер, лише 0,5% рішень цього суду оскаржуються. При цьому в суді працює лише 5 осіб на постійній основі, а 38 працівників залучаються за сумісництвом.

Н.Петрова відзначила, що досвід Канади, який, з одного боку, є способом  наближення судової системи до громадян, а з іншого, – скорочення витрат на судочинство, може бути корисним для України, яка зараз працює над вирішенням проблеми підвищення ефективності системи судочинства.

Т.Малашенкова під час обговорення можливості створення онлайн-суду в Україні наголосила на проблемних аспектах, зауваживши про необхідність внесення змін до чинного законодавства.

На думку Н.Волковицької, що окрім досудового вирішення спорів, до повноважень суду могли б бути віднесені малозначні спори, стягнення безспірної заборгованості тощо. «Досвід Канади є надзвичайно корисним, адже дає змогу ширше впроваджувати механізми досудового вирішення спорів. Це надзвичайно актуально сьогодні для України», – відзначила Наталя Волковицька.

За словами С.Пушкаря, організація діяльності онлайн-суду є гарним прикладом з огляду на безпрецедентно високий рівень довіри до нього та задоволеності від результатів з боку споживачів послуг. Як зауважив  С.Пушкар, такий суд міг би вирішувати спори, пов’язані із порушенням публічного порядку, наприклад, порушення правил дорожнього руху, які не призвели до тяжких наслідків, тощо.

Після завершення зустрічі учасники домовилися продовжити обговорення можливостей створення в Україні  судів із вирішення спорів у режимі онлайн.

Прес-центр судової України