flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Незалежність суддів – вирішальний крок до становлення дійсно самостійної та незалежної судової влади України

24 жовтня 2017, 10:47

Ситуація, яка склалася навколо судової системи свідчить про безпрецедентне втручання у здійснення правосуддя, вплив на суддів та посягання на незалежність судової влади. Під час розгляду різних справ судді піддані нападкам як з боку учасників  судової справи так і з боку інших зацікавлених осіб. Це проявляється у блокуванні роботи судів, зриву судових засідань, захопленні адміністративних будівель суду, звільненні підсудних, звинуваченні самих суддів, які розглядають справу по суті у скоєнні злочинів. Трапляються випадки нанесення суддям тілесних ушкоджень, взяття їх у заручники, погрози фізичної розправи тощо.

Серед підстав звернення суддів щодо втручання у судову діяльність системного характеру набувають звернення про випадки порушень кримінальних проваджень проти них за статтею 375 Кримінального кодексу України (постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення тощо). Згідно рекомендації групи держав проти корупції Ради Європи, GRECO за підсумками четвертого раунду оцінювання України щодо запобігання корупції, в тому числі серед суддів, в Україні існує загроза незалежності суддів, а саме тиску на суддів через використання прокурорами ст. 375 ККУ.

Така  ситуація дестабілізує  діяльність  судової влади, створює недовіру суспільства до суддів. Всі ці явища  підривають авторитет України на міжнародній арені як європейської держави, яка здатна дотримуватися положень законів.

Голова апеляційного суду Дніпропетровської області Наталія Деркач взяла участь у виїзному засіданні слідчих суддів України, який пройшов у Запоріжжі. Головне питання, яке обговорювали  – тиск на суддів шляхом звинувачення їх у вчиненні злочину. В заході взяли участь судді Одеської, Запорізької, Київської, Дніпропетровської та Миколаївської областей.

Наталія Деркач наголосила на тому, що судді повинні приймати свої рішення цілком незалежно і діяти без неправомірного впливу, підбурення, тиску, погроз.  

«Зараз втручання у діяльність судів стала суспільною нормою. У той же час, приписи міжнародних актів свідчать - судова система повинна бути незалежною. Зараз в Україні триває судова реформа, більшу частину якої ми вже пройшли. Пройшли очищення, судді проходять оцінювання, а з 1 листопада починається оцінювання суддів апеляційних судів. Незалежність суддів – це головний крок на шляху встановлення дійсно самостійної судової влади, яка здатна забезпечити надійний судовий захист прав і свобод громадян. Якщо судді будуть незалежними, то і правосуддя також буде незалежним. Ми дивимось вперед. Я впевнена, що наша судова система буде незалежною. І буде верховенство права», - константувала вона.

Згідно  даним реєстру повідомлень суддів про втручання в їх діяльність, тільки за 4 місяці (червень-вересень) до Вищої ради правосуддя (ВРП) звернулися 90 суддів. З січня по травень 2017 року таких звернень у ВРП зареєстровано 124.

ГО «Асоціація слідчих суддів України» звернулася  до вищої ради правосуддя з пропозицією  внести зміни до регламенту ВРП стосовно оперативності розгляду повідомлень суддів про втручання в їх діяльність, сприяти реєстрації у Верховній Раді України законопроекту про декриміналізацію ст.375 КК України, а також, у випадку безпідставного внесення до ЄРДР відомостей щодо судді про вчинення ним кримінального правопорушення, передбаченого   ст. 375 КК України, вимагати від правоохоронних органів внесення відомостей до ЄРДР щодо слідчого чи прокурора  за вчинення ним кримінального правопорушення (передбаченого ст. 372 КК України (притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності).

Нагадаємо, що незалежність суддів є конституційним принципом організації та функціонування судів, професійної діяльності суддів, що також забезпечується  забороною будь-якого впливу на суддів, захистом їх професійних інтересів.