flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Досвід апеляційного суду Дніпропетровської області став корисним під час обговорення реформи судової системи України

19 жовтня 2017, 14:46

Реформа судової системи України є однією з нагальних та найочікуваніших. Вона має започаткувати триланкову структуру судової гілки влади, створити новий суд з питань інтeлeктуальноі власності. Ці та інші питання реформування галузі, а також закордонний досвід  укрупнення судових установ обговорювали на круглому столі "Оптимізація системи судоустрою України: проблеми та перспектива", що пройшов у Києві за сприяння Проекту USAID "Нове правосуддя". Протягом 2-х днів представники судових установ знайомилися з закордонним досвідом з укрупнення судових установ.

Участь у заході взяла голова апеляційного суду Дніпропетровської області Наталія Деркач. Вона презентувала оптимальну модель щодо укрупнення судових установ на прикладі апеляційного суду Дніпропетровської області. Наразі апеляційний суд області складається з 2-х частин: у містах Дніпро та Кривий Ріг. Такий підхід є зручним для громадян нашого регіону через його протяжність та географічне розташування, адже робить апеляційний суд територіально доступним для жителів області.

«Реформа суддівської системи назріла вже давно. Ще гостріше це питання постало після того, коли Україна обрала європейський шлях розвитку. Ми маємо наблизити роботу наших судів до кращих міжнародних стандартів. Зробити їх більш відкритими та змінити ставлення у суспільстві до нашої роботи. Досвід Дніпропетровщини в організації роботи апеляційного суду є корисним, його можна взяти за основу під час реформування судової галузі», - зазначила Наталія Деркач.

Одним з  ключових факторів має стати вирішення питання транспортного сполучення та географічного розташування судів. Для цього треба скоротити відстані між судом та усіма населеними пунктами на відповідній території.

Серед головних питань, які потребують вирішення: визначення оптимальної кількості суддів, ефективна організація роботи суду й апарату, авторозподіл судових справ та організація судового процесу, ліквідація місцевих загальних судів з тим, щоб були дотримані вимоги КПК.

За словами Голови Ради суддів України Валентини Сімоненко, питання реформування судової влади в Україні має  реально забезпечувати надійний захист прав і свобод людини, інтересів суспільства й держави і не звужувати доступ громадян до правосуддя. Не можна порушувати принцип рівності суддів у питанні суддівської винагороди та не допускати нерівномірності навантаження судів.  

Довідково: За оцінками експертів, успішне впровадження реформи неможливе без проведення оптимізації кількості судів та суддів. У зв’язку із проведенням АТО в Україні з 2014 року відбулось зменшення судів. Із 765 у 2014 році сьогодні  правосуддя здійснюють 679 судів. Не працюють 86 судових установ, з яких 36  розташовані на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополя, 32 суди – у Донецькій області і 18  – у Луганській області.

 

Прес-служба суду