flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді вивчали особливості застосування судово-психіатричної експертизи при розгляді цивільних і кримінальних справ.

29 лютого 2016, 16:33
26 лютого 2016 року  в апеляційному суді Дніпропетровської області в рамках проведення періодичного навчання суддів місцевих загальних судів та апеляційних судів  з метою підвищення рівня кваліфікації суддів Дніпропетровським  регіональним відділенням Національної школи суддів України спільно з апеляційним судом Дніпропетровської області проведено семінар на тему « Особливості застосування спеціальних знань в галузі психіатрії при розгляді кримінальних і цивільних справ».
           В семінарі  взяли участь судді місцевих загальних судів, судді апеляційного суду Дніпропетровської  та Запорізької областей.
          Метою  семінару було  спрямування на об’єктивне і гуманне вирішення питань, пов’язаних із забезпеченням прав та інтересів осіб з вадами психічного здоров’я, які вчинили суспільно небезпечні діяння та всебічне, повне і об’єктивне дослідження обставин цивільної справи, в якій необхідно встановити психічний стан особи.
       Провідний науковий співробітник відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України, заступник директора Українського науково-дослідного інституту соціальної і судової психіатрії та наркології МОЗ України, кандидат медичних наук Шум Сергій Сергійович  у своїх лекціях розповів суддям про організаційно-правові засади судово-психіатричної експертизи у кримінальному провадженні, про поняття неосудності, обмеженої осудності, кримінально-процесуальної дієздатності, потенційної суспільної, а також ознайомились, як проводиться судово-психіатрична експертиза в кримінальному провадженні особливих категорій: потерпілих, жінок, неповнолітніх, учасників бойових дій.
           Окрім того, учасники семінару детально розглянули питання щодо застосування судово-психіатричної експертизи найбільш поширених психічних розладів у кримінальному провадженні та механізми скоєння суспільно-небезпечних дій психічно хворими, оцінка ризиків повторного скоєння.
 
              Вагомим та результативним для підвищення професійної майстерності суддів стала лекція Сергія Шума щодо призначення судово-психіатричної експертизи здатності особи усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними при укладанні договору при розгляді цивільних справ. Під час цього заняття  викладач приділив увагу питанню оцінки ризиків скоєння суспільно-небезпечних дій психічно хворими при розгляді справ про надання особі психіатричної допомоги у примусовому порядку.
       Після закінчення семінару кожному судді, який взяв у ньому участь, було вручено Сертифікат Національної школи суддів України.
                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                   Джерело : nsj.gov.ua