flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Привітання Голови апеляційного суду Дніпропетровської області Н.М. Деркач зі святом весни і праці - 1 травня

30 квітня 2015, 08:47

 Привітання Голови апеляційного суду Дніпропетровської області Н.М. Деркач

зі святом весни і праці -  1 травня!

 

День міжнародної солідарності трудящих - інші назви: Першотравень, День праці, День весни, Свято весни і праці - святкується в 142 країнах і територіях світу 1 травня або в перший понеділок травня.

Офіційна назва свята в Україні - День міжнародної солідарності трудящих, і відповідно до статті 73 КЗпП, він є вихідним днем.

Міжнародна історія свята налічує понад 100 років.

Ця "червона дата" пов'язана з подіями, що відбулися в Чикаго в 1886 році. Тоді робітники оголосили страйк і зажадали переходу з 15-ти годинного робочого дня на 8-ми годинний.

У липні 1889 року Паризький конгрес II Інтернаціоналу, на згадку про виступ робочих Чикаго, ухвалив рішення про проведення 1 травня щорічних демонстрацій.

Вперше день міжнародної солідарності трудящих був відзначений в 1890 році в Австро-Угорщині, Бельгії, Німеччини, Данії, Іспанії, Італії, США, Норвегії, Франції, Швеції та деяких інших країнах.

Довгий час Першотравень був символом революції, непримиренної класової боротьби. Це свято відзначається в 66 державах світу. Нині в більшості країн світу 1 Травня люди дедалі частіше ототожнюють із довгими вихідними, залишаючи турботу про права трудящих політикам та профспілкам, які, у свою чергу, використовують цю нагоду для самореклами.

За язичницьких часів у Західній Європі та на Британських островах першого травня святкувалося початок весняної сівби. Свято починався із заходом сонця в ніч з 30 квітня на 1 травня (Вальпургієва ніч). У часи християнізації Європи, церква активно боролася з цією язичницькою традицією, яка практично повністю опинилася ліквідована до кінця XVIII століття.

 1 травня це чудове свято, його назвали  Днем солідарності трудящих чи святом весни і праці, але для багатьох воно традиційно символізує відродження і прихід весни. В цей день особливо відчувається великий емоційний заряд, який несе в собі це свято, пов'язаний з відчуттям весняного пробудження природи, урочистої згуртованості народу.

А тому, бажаємо  щоб першотравневі свята принесли всім лише радість та задоволення! Нехай це чудове весняне свято додасть нам оптимізму, впевненості у власних силах, допоможе подолати труднощі та негаразди, надасть віри у осяяне сонцем благополучне, мирне майбутнє!