flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулося засідання Ради суддів України, в якому прийняла участь суддя апеляційного суду Дніпропетровської області

16 березня 2015, 12:24

12 березня 2015 року в приміщенні готелю "Президент" (м. Київ, вул. Госпітальна, 12) відбулось засідання Ради суддів України.

    Захід відбувся за сприяння Державної судової адміністрації України та за фінансової підтримки Проекту USAID "Справедливе правосуддя". В засіданні крім членів Ради суддів України та представників Державної судової адміністрації України прийняли участь голова ради суддів загальних судів Павло Гвоздик, керівники та судді адміністративних та загальних судів, адвокати, представники засобів масової інформації.

У якості представника від Дніпропетровської області у засіданні прийняла участь суддя Апеляційного суду Дніпропетровської області Кононенко Олена Миколаївна.

На засіданні розглядались питання щодо звернень Вищого адміністративного суду України, окружного адміністративного суду міста Києва та Печерського районного суду міста Києва про порушення при здійсненні в судах обшуків та при провадженні по кримінальних справах відносно суддів прав громадян на справедливий суд та посягання на незалежність судової влади.

Розглянуто також аналіз стану оплати праці працівників апарату суду; звернення суддів одного з районних судів міста Черкас щодо тиску на суддю при розгляді певної справи з боку представників управління СБУ; про надання рекомендацій для покращення комунікацій судової влади, прес-центрів з громадськістю та засобами масової інформації та інші питання.

При розгляді питання щодо звернення суддів Вищого адміністративного суду України, окружного адміністративного суду міста Києва та Печерського районного суду міста Києва члени Ради суддів України обговорювали питання, що під час обшуків в окружному адміністративному суді міста Києва всупереч ухвалі про обшук, було проведено обшук в кабінетах, що не були зазначені в ухвалі суду, обшук в кабінетах, які належать суддям, які не зазначені в ухвалі суду, особистий обшук працівників суду. Крім того, під час обшуку було зірвано декілька судових засідань і фактично на два дні паралізована робота суду. Зазначені дії порушують право громадян які є відвідувачами суду та не мають відношення до обставин, з яких відбувався обшук, на судовий захист по їх конкретній справі і на розгляд справи судом.

Членами РСУ висловлювалась позиція, що методи проведення слідства є такими, що відверто демонструють неповагу до суду і правил, встановлених в суді. З огляду на те, що на цей час в державі набувають поширення факти масового внесення в реєстр досудових розслідувань даних відносно суддів за ухвалення судових рішень по конкретних справах, члени Ради суддів України прийняли рішення, що такі методи проведення слідчих дій є неприпустимими і мають ознаки посягання на право громадян на судовий захист та на незалежність органів судової влади.

Крім того, Рада суддів України звернулась до Генерального прокурора України щодо надання інформації про притягнення до відповідальності інших посадових осіб (окрім суддів) за складання матеріалів, підтримання подання прокурорів відносно учасників акцій у грудні 2013-2014 роках та за наслідками розгляду яких відносно суддів розглядаються матеріали про притягнення до кримінальної відповідальності.

Обговорюючи зазначені питання та звернення суддів Печерського районного суду міста Києва Рада суддів України констатувала, що, з огляду на події, що відбуваються з притягненням суддів до кримінальної відповідальності не тільки за рішення пов’язані з акціями на Майдані та Автомайдану, а й за судові рішення, які ухвалювались суддями протягом будь-яких років по будь-якій справі, потребує тлумачення застосування статтей 375 (постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови) та 376 КК України (втручання в діяльність судових органів). Крім того потребує вивчення та тлумачення застосування кримінально-процесуального законодавства при розгляді матеріалів досудового слідства: обрання запобіжного заходу, обшуку, виїмки, арешту.