flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд Дніпропетровської області довів: звільняти працівника з роботи у період військової служби за контрактом – незаконно!

24 травня 2018, 14:03

Учасника бойових дій на Сході України, який пішов служити до Збройних сил України за контрактом, роботодавець (ПАТ «Українська залізниця» в особі Регіональної філії «Придніпровська залізниця") звільнив з роботи.

З 2014 р. чоловіка мобілізували до ЗСУ, до минулого року місце роботи за ним  зберігалося. Коли ж на весні 2017 року він підписав трирічний контракт зі Збройними силами України на проходження військової служби  наказом роботодавця він був звільнений з роботи. Контракт укладено під час дії особливого періоду (п. 8 Контракту).

Нагадаємо, що згідно ст.1 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21 жовтня 1993 року № 3543-XII встановлено, що особливий період – це період функціонування національної економіки, органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, Збройних сил України, інших військових формувань, сил цивільного захисту тощо, а також виконання громадянами України свого конституційного обов’язку щодо захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, який настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію або доведення його до виконавців стосовно прихованої мобілізації чи з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її  місцевостях та охоплює  час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій.

Отже, громадянин до теперішнього часу проходить службу в ЗСУ за контрактом, строк дії якого ще не сплив, оскільки рішення про закінчення особливого періоду, який був оголошений в Україні з 18 березня 2014 року, Президентом України не ухвалювався.

За наявності особливого періоду та кризової ситуації (ч.3 ст. 119 Кодексу законів України про працю), за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом… під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток .

Апеляційний суд Дніпропетровської області визнав незаконними дії ПАТ «Укрзалізниці» в особі регіональнї філії «Придніпровськ азалізниця»  щодо звільнення працівника, який за контрактом служить у ЗСУ.

Постановою Апеляційного суду Дніпропетровської області  від 10.05.2018 року рішення суду першої інстанції року щодо позовної заяви громадянина до ПАТ «Українська залізниця» в особі Регіональної філії «Придніпровська залізниця» про скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку – задоволено повністю. Скасовано наказ регіональної філії залізниці про припинення трудового договору з чоловіком та його звільнення. Поновлено громадянина на роботі та стягнуто з роботодавця на його користь середню заробітну плату за час вимушеного прогулу у розмірі близько 96,4 тис грн.