flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Належне відправлення правосуддя - запорука громадської довіри до суду

23 квітня 2018, 14:45

19-20 квітня у Києві пройшла міжнародна конференція "Незалежне відправлення правосуддя - запорука громадської довіри до суду". Її мета - з'ясувати ключові елементи, що формують сприйняття громадськістю судової влади та їх вплив на рівень довіри до суду. Однією з головних частин став напрямок ефективного інформування суспільства про зміни і досягнення судової реформи в Україні.

Участь у конференції взяли голова Апеляційного суду Дніпропетровської області Наталія Деркач та її заступник Ірина Живорглядова, а також голови та судді-спікери апеляційних судів областей України, керівники територіальних управлінь Державної судової адміністрації, представники Вищої квліфікаційної комісії суддів України, Національної школи суддів України, громадськість.

До учасників форуму звернувся голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк, який акцентував увагу на кроках, які вже зроблено судовою владою для відкритості та прозорості перед суспільством. За його словами, ще чимало зусиль потрібно докласти керівникам органів та установ системи правосуддя, аби отримати підтримку від громадян, адже все, що робиться - робиться для тієї конкретної людини, яка звертається до суду.

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська у своєму вітальному слові зазначила, що судова влада України вже подолала той етап, коли говорилося про відновлення довіри людей до судової влади, зараз мова йду уже про зростання рівня довіри. На її переконання для цього потрібно дотримуватися чотирьох складових успіху: рішення суддів повинні бути зрозумілими для людей, поведінка суддів - бездоганною, адміністративна складова судів та судових процесів - логістично зрозумілою і доступною, а це в першу чергу стосується надання судових послуг, та комунікація судів із суспільством.

Протягом першого дня форуму учасники обговорили фактори, які впливають на рівень довіри суспільства до суду, результати моніторингу судових процесів, що зафіксували конкретні факти, які впливають на сприйняття громадянами судової влади. Корисною стала інформація Бенджаміна Вілсона, екс-керівника відділу комунікацій Верховного Суду Сполученого Королівства, який поділився своїм досвідом управління репутацією Верховного Суду Великобританії тощо.

Члени Ради суддів України Тетяна Суярко та Володимир Кравчук розповіли про досвід взаємодії судів та ЗМІ, а також поділились прикладами успішного ведення сторінок у соціальних мережах.

Насиченим став і других день заходу. На ньому голова Ради суддів України Олег Ткачук розповів про суддівську мантію як складову сприйняття образу судді. Окрему лекцію також присвятили архітектурі судів в Україні та у міжнародному контексті, а також емоціям у залі судових засідань.

Організаторами дводенного міжнародного форуму виступило Агенство США з міжнародного розвитку USAID (програма "Нове правосуддя", під керівництвом Девіда Вон, Рада суддів України, Державна судова адміністрація України та Вища рада правосуддя.