flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд і медіація: можливості та перспективи

27 березня 2018, 12:36

Медіація є частиною системи альтернативного вирішення спорів. Вона може бути застосована для вирішення  будь-якого спору і навіть тоді, коли справа по розв’язанню спору знаходиться у суді. 

За ініціативи Апеляційного суду Дніпропетровської області спільно з Громадською спілкою «Українська академія медіації» за підтримки програми «Нове правосуддя» USAID Дніпровське РВ Національної школи суддів України провело навчання суддів місцевих та апеляційних судів щодо можливостей та перспектив роботи у напрямку  - суд та медіація. Навчання пройшло на базі Апеляційного суду Дніпропетровської області. Семінар для колег провели суддя Одеського апеляційного адміністративного суду Лариса Зуєва та заступник голови Одеського окружного адміністративного суду Елла Катаєва, вони також є  медіаторами.

Слухачам продемонстрували загальний огляд позасудової процедури медіації та інших примирних процедур, передбачених новим процесуальним законодавством України. Зосередили увагу на істотних відмінностях медіації від процедури врегулювання спору за участю судді. Корисною для слухачів стала лекція  на тему: “Знання та навички медіатора в діяльності професійного судді”. Протягом дня учасники семінару обговорили  критерії, що можуть бути визначальними для оцінки суддею можливості вирішення справи шляхом медіації та виконали ряд практичних завданнь. А також подискутували про переваги та складнощі впровадження медіації та інших примирних процедур в Україні.

За матеріалами РВ НСШУ