flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернеться до Генпрокуратури України щодо надання інформації про розслідування та розкриття злочину у кримінальному провадженні за заявою судді Дзержинського районного суду міста Кривого Рогу Вікторович Н.Ю. про втручання у її діяльність

01 березня 2018, 16:56

Вища рада правосуддя 1 березня 2018 року розглянула повідомлення судді Дзержинського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Вікторович Наталі Юльянівни про втручання у її діяльність щодо здійснення правосуддя.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Ірина Мамонтова поінформувала, що до Вищої ради правосуддя 29 січня 2018 року надійшло повідомлення судді Дзержинського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Вікторович Н.Ю. про втручання в її діяльність при здійсненні правосуддя з боку громадянина Петуніна Р.Б. та невідомих осіб.

У повідомленні зазначено, що до Дзержинського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області на 24 січня 2018 року було викликано громадянина Петуніна Р.Б. для вручення йому протоколу про адміністративне правопорушення за вчинення дій, які свідчать про неповагу до суду. У вказаний час Петунін Р.Б. з кількома особами з’явилися до суду, які називали себе «громадськими активістами», та зайшли до зали судових засідань.

Отримувати протокол Петунін Р.Б. відмовився, про що старшим судовим розпорядником Хуторною Ж.І. було складено акт, також Петунін Р.Б. відмовився від отримання повістки на наступне судове засідання з розгляду протоколу про адміністративне правопорушення за вчинення дій, що свідчать про неповагу до суду, який було складено стосовно нього. Водночас Петуніну Р.Б. було запропоновано залишити залу судового засідання разом із невідомими особами. Проте останні не реагували на звернення, обмежили доступ до службового приміщення – зали судового засідання, грубо порушили правила поведінки громадян у суді, погрожували, поводились зухвало, ображали працівників апарату суду та суддю Вікторович Н.Ю.

Крім того, громадянин Петунін Р.Б. шляхом пошкодження замка відчинив металеве загородження для утримання обвинувачених та, перебуваючи всередині, продовжував ображати суддю та погрожувати їй. «Громадські активісти» також були агресивно налаштовані та заявляли про свою рішучість вдатися до активних дій, погрожували розправою над суддями суду, зокрема суддею Вікторович Н.Ю. Невідомими особами та Петуніним Р.Б. здійснювалась відеофіксація вказаного вище.

Працівники суду викликали поліцію, однак співробітники поліції протягом тривалого часу не могли припинити протиправних дій вказаних осіб.

Внаслідок протиправних дій громадянина Петуніна Р.Б. та невідомих осіб була дезорганізована робота суду, порушувався громадський порядок, не відбулися численні судові засідання, які були призначені на 24 січня 2018 року.

Фактично відбулося захоплення частини адміністративної будівлі суду та втручання у діяльність суду, у тому числі і в діяльність судді Вікторович Н.Ю. щодо здійснення нею правосуддя з метою перешкоджання виконанню службових обов’язків.

Як зазначила Ірина Мамонтова, під час проведення перевірки повідомлення встановлено факти втручання у діяльність судді Вікторович Н.Ю. щодо здійснення правосуддя, а також що у провадженні Металургійного відділу поліції Криворізького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області перебувають матеріали кримінального провадження за фактом втручання в діяльність судді, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 31 січня 2018 року за заявою Вікторович Н.Ю.

З урахуванням зазначеного Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розслідування та розкриття злочину у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР від 31 січня 2018 року за заявою судді Вікторович Наталі Юльянівни.

 Прес-центр судової влади України