flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вища рада правосуддя відреагувала на повідомлення суддів Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська про втручання в їхню діяльність

22 лютого 2018, 15:34

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Вадим Беляневич поінформував, що до Вищої ради правосуддя 2 лютого 2017 року надійшло повідомлення суддів Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська Мельниченка Сергія Петровича, Ткаченко Наталії Василівни, Демидової Світлани Олександрівни про втручання в їхню діяльність щодо здійснення правосуддя з боку громадянина Більцана К.М.

У повідомленні автори стверджують про втручання в їхню діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя з боку громадянина Більцана К.М., який є головою громадської організації «Народний трибунал».

Судді зазначають, що у вересні 2016 року з апеляційного суду Дніпропетровської області на адресу Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно Золоторога Г.В., одним із потерпілих у цьому кримінальному провадженні є Більцан К.М. Обвинувальний акт надійшов з ухвалою суду апеляційної інстанції про визначення підсудності у зв’язку з відводом усіх суддів Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська.

У повідомленні йдеться про те, що 15 вересня 2016 року перед входом до приміщення суду група молодих людей, які мали символіку громадської організації «Народний трибунал», розклала шини та ввімкнула гучну музику, жодних вимог при цьому не висувалося. Пікет тривав близько трьох годин, протягом яких фактично робота суду була паралізована.

У подальшому потерпілий Більцан К.М. у судових засіданнях 18 жовтня, 6 та 21 грудня 2016 року у присутності значної кількості людей повідомляв завідомо неправдиву інформацію стосовно суддів, зокрема про отримання колегією суддів грошових коштів за відмову у задоволенні його клопотання про обрання запобіжного заходу обвинуваченому, про тісні позапроцесуальні стосунки між суддею Демидовою С.О. і захисником обвинуваченого Жмайло Н.В. тощо. У судовому засіданні 21 грудня 2016 року після оголошення відводу прокурору потерпілий Більцан К.М. образливо висловлювався на адресу суддів та закликав присутніх до вчинення дій, спрямованих на перешкоджання роботі суду.

На думку суддів, усе зазначене створює у присутніх уявлення про їхню непорядність та викликає недовіру до цього складу суду.

26 січня 2017 року у зв’язку з відсутністю потерпілого Більцана К.М. у судовому засіданні секретар судового засідання Верменич В.А. зателефонувала йому, на що він грубими, нецензурними словами висловив погрози на адресу працівників суду, чим викликав у Верменич В.А. побоювання за своє здоров’я.

Після цього у дворі суду з’явилось близько 40 молодих людей із символікою громадської організації «Народний трибунал», які розклали шини перед входом до приміщення суду, увімкнули гучну музику, розмістили плакати з вимогою «запроторити Золоторога Г.В. за ґрати». Потім хтось із натовпу кинув димову шашку, створивши враження, що загорілись шини, а тому працівники суду викликали пожежну машину та повідомили правоохоронні органи про пікет. На подвір’ї суду також було помічено молодих людей у масках, біля яких знаходилась каністра, що викликало у працівників суду побоювання за своє життя та здоров’я.

Того самого дня на сторінці Більцана К.М. у соціальній мережі Фейсбук з’явилося повідомлення про безстрокове пікетування Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська із закликами про приєднання, а пізніше – повідомлення, у якому суддів названо «корупціонерами».

Наступного дня, 27 січня 2017 року, пікет суду повторився за участю тих самих осіб та з тими самими вимогами.

Зазначені обставини підтверджуються доповідною запискою секретаря судового засідання Верменич В.А., копіями звукозаписів судових засідань, скріншотами сторінок Більцана К.М. у соціальній мережі Фейсбук.

У повідомленні судді стверджують, що події 26 та 27 січня 2017 року є втручанням потерпілого Більцана К.М. у їхню діяльність з метою ухвалення судом необхідного йому рішення.

Під час перевірки у відповідь на запит члена Вищої ради правосуддя Вадима Беляневича суддя Мельниченко С.П. додатково поінформував, що Генеральна прокуратура України листом від 10 лютого 2017 року надала відповідь про направлення заяви суддів щодо чинення тиску на суд до прокуратури Дніпропетровської області. У листі від 23 лютого 2017 року прокуратура Дніпропетровської області поінформувала, що 21 лютого 2017 року Дніпропетровською місцевою прокуратурою № 2 внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України за фактом втручання у професійну діяльність з метою перешкодити виконанню службових обов’язків. Досудове розслідування доручено слідчому Соборного відділення поліції Дніпровського відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Дніпропетровській області.

7 грудня 2017 року член Вищої ради правосуддя Вадим Беляневич надіслав запит до Дніпропетровської місцевої прокуратури № 2 щодо надання інформації про результати досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні, відповіді на який не надано.

«З огляду на зазначене вважаю, що посадовими особами Генеральної прокуратури України допущено порушення вимог кримінального процесуального законодавства України, яке полягає у невнесенні відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за повідомленням суддів про вчинене кримінальне правопорушення та пересиланні повідомлення суддів Мельниченка С.П., Ткаченко Н.В. та Демидової С.О. про втручання в їхню діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя з одного правоохоронного органу до іншого», – підсумував Вадим Беляневич.

Заслухавши доповідача, Вища рада правосуддя ухвалила внести Генеральному прокурору України подання про виявлення посадових осіб Генеральної прокуратури України, які вчинили дії та допустили бездіяльність, що порушує гарантії незалежності суддів; звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні від 21 лютого 2017 року за повідомленням суддів Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська Мельниченка Сергія Петровича, Ткаченко Наталії Василівни, Демидової Світлани Олександрівни.