flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Електронний суд: переваги та можливості

11 грудня 2017, 12:30

Невдовзі судовий спір можна буде вирішити просто не виходячи з дому. До кінця 2018 року українські суди мають запровадити у своїй роботі електронне судочинство.

      15 грудня стане історичним днем в українському судочинстві. Саме цього дня набуває чинності Закон «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів».

     Революційними  змінами законодавства є впровадження системи електронного судочинства на всіх стадіях процесу і перехід до Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

     Днями судді та працівники апаратів судів Дніпропетровської, Запорізької, Полтавської та Кіровоградської областей відвідали Київський районний суд міста Одеси, де переймали досвід колег з електронного судочинства.

    «Незабаром в електронному судочинстві доведеться працювати всім судам України, тому такі навчання вкрай необхідні. Завдання нашого суду та АССУ - пом'якшити початок цього процесу і підготувати колег, адже щодня ми отримуємо безліч дзвінків і листів з питанням - що таке «Електронний суд» та як він функціонує. На даний момент ми вже налагодили контакт з прокуратурою, податковою та іншими держорганами, проте на цьому зупинятись не плануємо», - зазначив голова Київського районного суду Сергій Чванкін.

    Досвідом Ізраїлю у впровадженні електронного судочинства з українськими колегами поділився суддя Магістратського суду Нетанії Аріель Бергнер. У цій країні он-лайн судочинство  працює з 2006 року. 

    «Головна перевага електронного судочинства – можливість отримати доступ до системи з будь-якого місця. Для цього лише потрібно: комп’ютер або телефон, Інтернет та спеціальна карта. Це значно спрощує роботу. За допомогою телефону можна переглянути матеріали та перевірити пошту. Система є захищеною та її неможливо зламати», - зазначив  пан Бергнер. 

     Завідувач кафедри цивільного процесу, професор кафедри цивільного права НУ "ОЮА" Неллі Голубєва  розповіла учасникам навчання про майбутні перспективи IT-технологій у судочинстві та рекомендації щодо їх запровадження із урахуванням міжнародного досвіду. 

    Співробітники прокуратури Одеської області ознайомили присутніх з  основними напрямками  роботи електронної системи «Е - Прокуратура» та взаємодією прокуратури та суду.

    Цього ж дня судді ознайомились з практичними аспектами роботи в системі «Електронний суд» та побачили як проходить судове засідання з розгляду цивільної справи за допомогою електронного судочинства.

     Приємною несподіванкою для учасників навчання став візит до Київського районного суду міста Одеси суддів новоствореного Верховного Суду Єгора Краснова, Тетяни Анцупової, Всеволода Князєва, Олени Білоконь.

   Нагадаємо, що навчання стали можливими в рамках грантового проекту АССУ «Запровадження інформаційних технологій в судочинстві та заповнення інформаційних прогалин у співпраці судової системи та суспільства»  за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя».

 

За матеріалами прес-служби Київського районного суду міста Одеси