flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд Дніпропетровської області посів дев’яту позицію в рейтингу інформаційної відкритості веб-сайтів судів

02 червня 2017, 09:19

          Інститут розвитку регіональної преси за сприяння проекту Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні» у 2016 році провів моніторинг відкритості сайтів 47 судів вищого та апеляційного рівня. Мета таких досліджень – зростання відкритості владних структур, полегшення доступу громадян до суспільно важливої інформації.

        31 травня у Києві відбулася презентація рейтингу інформаційної відкритості веб-сайтів 47 судів вищого та апеляційного рівня, які було досліджено у 2016 році, та представлено рекомендації щодо наповнення веб-сайтів судів необхідною для громадян інформацією. Участь у заході взяли представники Верховного Суду України, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Державної судової адміністрації України, Ради суддів України, Національної школи суддів України, вищих спеціалізованих та апеляційних судів, представники міжнародних проектів і Ради Європи.

— Моніторинг проводився за усталеними параметрами, які включають у себе загальну інформацію про суд, його структуру, суддівське самоврядування, відомості про інформаційні системи та електронні сервіси, про заходи щодо протидії корупції, нормативно-правові засади діяльності суду, кадрове забезпечення, бюджет, фінанси тощо.

У порівнянні з аналогічним звітним періодом 2015 року – у цьому році рівень інформаційної відкритості веб-сайтів судів зріс на 10%, що можна вважати дуже високим показником зростання, — зауважила медіа-юрист, адвокат ГО «Інститут розвитку регіональної преси» Людмила Панкратова. — Такого результату вдалося досягти завдяки зростанню зацікавленості судів у збільшенні власної відкритості до громади, злагодженій роботі працівників та апарату суду, а також завдяки активній позиції прес-служб судів, які все швидше та ефективніше реагують на зауваження експертів.

            — І справді дуже серйозно зросла інформаційна відкритість судів, оскільки і судді, і працівники судів розуміють, що такою позицією ми робимо краще для суспільства, оскільки громадяни заслуговують на отримання інформації, — підтримала колегу Людмила Опришко, медіа-юрист ІРРП. — Тепер на веб-сайтах судових органів здебільшого міститься більшість необхідної громадянам інформації. Проте досі ще часто бракує деяких важливих відомостей: опису компетенції голови суду, інформації про місцезнаходження приймалень, копій електронних декларацій представників судового апарату, подекуди навіть фактичних та поштових адрес.

            У ході дискусії учасники заходу обговорили існуючі проблеми, почули рекомендації організаторів презентації щодо покращення інформаційної повноти веб-сайтів судів, намітили спільні заходи подальшої співпраці.  

            Отже, лідерами рейтингу відкритості судів у 2016 році стали: Вінницький апеляційний адміністративний суд, Апеляційний суд м. Києва та Апеляційний суд Житомирської області. Апеляційний суд Дніпропетровської області посів дев’яте місце.